Posztmenopauzális hipertónia, Hipertónia a menopauza után


Légszennyezés és felnőttkori asztma A es közlemény szerzője, Dr. Asghar Fakhri Beth Israel Deaconess Medical Posztmenopauzális hipertónia, Boston, MA már egy es közleményében ismertette, hogy egyre több bizonyíték gyűlik össze a légszennyezés káros kardiovaszkuláris hatásairól. Boston közelében élő angiográfiára kerülő beteg esetén kimutatták, a koronária-sztenózisok gyakorisága attól is függ, hogy a beteg lakóhelye milyen távol van a nagy forgalmú főutaktól.

posztmenopauzális hipertónia

A magas vérnyomás gyakorisága a főutakhoz közeledve fokozatosan nőtt. Epidemiológiailag ez azt jelenti, hogy a főutakhoz közel élő 58 éves korú nőnek akkora a hipertóniás kockázata, mint egy 60 évesnek, aki távol él az úttól.

posztmenopauzális hipertónia

Az összefüggést sokféle változóhoz igazították pl. A vizsgálat eredményei a Journal of American Heart Association lapban jelentek meg online Gyakorlatilag egyenlő arányban voltak közöttük normál testsúlyúak, túlsúlyosak és obesek.

posztmenopauzális hipertónia

A vizsgált személyek a nagy forgalmú főutaktól átlagosan méterre laktak. Az 1 méteres lakótávolságot vették referenciának, azaz 1,0-nek. A vizsgálatban nem mérték a légszennyezettséget, de az nyilvánvalóan magasabb volt a főutak közelében, ugyanígy magasabb lehetett a zajszennyezés is.

posztmenopauzális hipertónia